.vc_custom_1460045021042{margin-top: 35px !important;}.vc_custom_1460045208715{margin-top: -51px !important;}.vc_custom_1484772529693{margin-top: 22px !important;margin-right: -23px !important;margin-left: -30px !important;padding-top: 150px !important;padding-bottom: 50px !important;}
Info

A New Primary School in Montagnana

 

The school in Montagnana is part of  rearrangement project for educational services leaded  by necessity of changing the didactic system. It becomes the pilot-project showing innovative features in sustainability and flexibility for all the technological  and structural aspects, creating  a class A+  carbon free building,  made in wood and dry elements, heated from brushwood, powered by photovoltaic alternative energy and lit by solar chimneys. Building shape and orientation derive from sun exposure and soil morphology analysis, turning into a compact volume, simple in plans, open  to south-east and south-west where classrooms overlook, and sheltered from rain and wind on the north side which hosts services, kitchens and gym. The main hall works in winter as a greenhouse by capturing lights and heating the interior; while in summer it will be open at the top so heat will escape leaving the interior cooled. Stylish layout follows the idea of creating a new aggregation space characterized as a small village with square and classrooms/houses like  typical tuscan country spaces and shapes. The building volumetric articulation follows the hill profile reducing the environmental impact of the building with the landscape. Inside, the main sheltered hall turns into a welcoming square that lights up  the classrooms of this little community.

  • PROJECT:  Marcon Architetti
  • LOCATION: ITALIA, Montespertoli (FI)
  • CLIENT: Comune di Montespertoli
  • YEAR: 2008-2011
  • TOTAL GROSS BUILD UP AREA: 4.000 smq
  • PERFORMED SERVICES: Preliminary, Schematic and Detailed Design, Works Supervision Safety and Manager

 

+ Education